Trufle

Ostatnio obchodziłam urodziny. Spędziłam jej w dużej mierze na kiermaszu rękodzieła wraz z moimi filcami i potłuczonymi filiżankami… Jako, że ostatnio rozwinęłam moje umiejętności kulinarne, tak też postanowiłam z okazji urodzin zrobić trufle i poczęstować nimi zarówno kreatywne koleżanki jak i klientów. Czekoladowe kulki okazały się strzałem w dziesiątkę i kilka osób poprosiło mnie o przepis. Przepis sam w sobie jest banalnie prosty, zaczerpnęłam go ze strony Kwstia Smaku.

A teraz przepis po serbsku

После кратког увода за читаоце који не говоре српски, следи рецепт за моје рођенданске труфле. Рецепт сам по себи је јако прост и не захтева неких специјалних кухињских вештина… Рецепт сам узела са једног пољског сајта Kwstia Smaku (буквално преведено: ствар укуса, питање укуса). Сајт је препун фантастичних идеја за обична/необична јела, са одличним сликама, детаљним описима поступака и многим коментарима. 

Труфле од беле чоколаде ( рецепт на пољском):

Састојци за 20 комада

– 240 грама беле чоколаде ( ја сам купила једну милку, једну белу чоколаду бамби са плазма кексом и још мало беле чоколаде на меру)

-1/4 чаше слатке павлаке 36% млечне масти (чаша је 250 ml, ја сам купила павлаку од Имлека – Моја Кравица)

-1 кашичица светлог рума ( није обавезно, ако немате рума боље да не додајете неки други алкохол)

За ваљање шта год вам падне на памет: шећер у праху, кокос, бадем, какао, слатке перлице (ове украсне).

Чоколаду ломимо на комадиће и топимо. Ја обично стављам металну чинију на шерпу са кључајућом водом. Додајемо павлачицу и рум и добро мешамо и то је то! Сада можете да преспете масу у две мање чинијице и у једну ставите бадем а у другу мало кекса или оставите је чисту. Ставити у фрижидер да се охлади око 3 сата, проверавајте повремено да вам се не стегне превише… по потреби сачекајте још сат, два. Када се смеса стегне, брзо правите куглице и ваљате их у кокосу, какао итд. Стављате у корпице Држите у фрижидеру до момента кад их служите

Труфле од црне чоколаде (рецепт на пољском)

-200 грама црне чоколаде (што више % какаоа то боље!)

-200 ml слатке павлаке 36%

-6 кашика браон шећера

-4 кашике маслаца

Чоколаду ломимо на комадиће и топимо као и за беле труфле. Мутимо павлачицу заједно са шећером да добијемо чврст шлаг. Шлаг треба да закувамо (знам, и мени је то чудно, али питала сам ауторку и рекла је да тако треба) и додајемо помало до чоколаде, истовремено све мутимо. Када се чоколада и павлачица споје у једу масу, додајемо полако по кашичицу маслаца и даље мутимо. И то је то! Опет можемо да поделимо масу на две три посудице и додајемо шта хоћемо, можемо да додамо мало кафе (инстант), мало чилија, бадем, лешник, плазму… Стављамо у фрижидер и чекамо 4-5 сати. Правимо куглице, ваљамо у кокосу, пистаћима, бадему, какаоу… и voilà!

У принципу Труфле не морате да обликујете у лепе куглице, Труфле могу да буду и неправилних облика

Ево слика да се подсетимо како је то мени испало. Од те количине чоколаде добила сам скоро 60 куглица…

 
truf01

4 komentarze

  • E onu belu sam probala i odlična je za sve pare … nisam smela da se navadim na kolače ne bi niko drugi ni probao …. predobri …

  • Odpowiedz 25 lutego, 2012

    Ania

    И мени беле биле су најбоље. Следећипут… можда торта ? http://www.kwestiasmaku.com/desery/czekolada/torcik_truflowy/files/page107_7.jpg

    🙂

  • Odpowiedz 7 marca, 2012

    Aggy

    wow! pojawilam sie tutaj przez totalny przypadek i jestem bardzo zaskoczona, ze moge poczytac o zyciu Polki w Novi Sad. Ja zawsze wiedzialam, ze gdzies tutaj w Serbii jest nas wiecej 🙂 Pozdrawiam goraco z Belgradu

  • Odpowiedz 7 marca, 2012

    Ania

    He he jest nas może i więcej niż sądzimy 🙂 Pozdrawiam, wpadaj od czasu do czasu 🙂

Dodaj komentarz